Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Poblacions Indígenes, dijous 9 d’agost, et regalam un paquet de bon cafè amb qualsevol compra a les botigues de comerç just de les Balears

Els pobles indígenes són considerats un dels grups més desfavorits del món. Hi ha almenys 5.000 grups indígenes composts de devers 370 milions de persones que viuen a més de setanta països dels cinc continents. Exclosos dels processos de presa de decisions, molts han estat marginats, explotats, obligats per la força i sotmesos a repressió, tortura i assassinat quan aixequen la veu en defensa dels seus drets. Per por de la persecució, sovint es converteixen en refugiats i de vegades han d’ocultar la seva identitat i abandonar el seu idioma i els seus costums tradicionals. Estudis de les condicions socioeconòmiques demostren que «ser indígena equival a ser pobre» i amb el temps aquesta situació es perpetua.

Enfortir i preservar la vida d’aquestes comunitats en condicions dignes és també una tasca dels que treballam en el comerç just, que —segons els seus principis— intentam generar relacions econòmiques justes, d’igualtat d’oportunitats, de conservació del medi ambient, de l’abolició de la pobresa, d’igualtat de gènere i de respecte per la infància. Per tant, el Comerç Just és una eina que possibilita el desenvolupament dels pobles dels països del Sud, on es troben moltes comunitats indígenes.

El Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria de Presidència, dóna suport a les organitzacions de les Balears que treballen per la difusió dels principis del comerç just i que comercialitzen aquests productes. Gràcies a aquest suport, el dijous 9 d’agost, data en què se celebra el Dia Internacional de les Poblacions Indígenes, amb qualsevol compra que facin a les botigues de Deixalles, S’Altra Senalla, Cáritas i Fundación Vicente Ferrer, els consumidors se’n podran dur gratuïtament un paquet de cafè de 250 g produït amb els criteris del comerç just.

El cafè és el producte més representatiu del comerç just. La major part de la producció mundial de cafè és feta per empreses familiars o petits grups de pagesos a Brasil, Vietnam, Colòmbia, Indonèsia i altres països, però la comercialització està controlada per cinc grans empreses multinacionals. Una alternativa és la comercialització per mitjà del comerç just. La diferència més important entre aquests dos sistemes de comercialització és la diferència de preu que els pagesos reben pel seu cafè: els que poden vendre a les cooperatives de comerç just reben el 12 % del preu final, mentre que amb el comerç convencional els productors només reben un 5 % del valor final del producte. A més, els productors que venen cafè de comerç just tenen informació de tota la cadena de comercialització i els beneficis extra que obtenen s’inverteixen en projectes de desenvolupament de la comunitat com la salut, l’educació, la formació, infraestructures…

Així és com els consumidors podem apostar per la igualtat dels pobles i reivindicar la preservació de les comunitats indígenes.

Botigas 

Share This