Avui dijous 8 de Març del 2012, serà un cop més, un dia important per la lluita feminista.

 

Com cada mes de Març des de principis del s.XX, places i carrers s’ompliran de reivindicacions en motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Les denúncies i exigències, han anat canviat al llarg del temps, però el motiu d’aquestes continua estan present arreu del món: el patriarcat.

 

Des de la Xarxa d’Escoles pel Comerç Just, i fixant-nos en l’informe: Fabricado por mujeres. Género, la industria de la confección global y el movimiento por los derechos de las trabajadoras, publicat per la Campanya Roba Neta, volem destacar la importància de conèixer la situació laboral en que es troben moltes dones d’arreu del Món.

 

És a partir de la denúncia d’aquestes situacions, que podrem donar suport a totes les dones invisibiltzades, tant com a treballadores com a agents de canvi.

 

I és que la realitat és que a nivell mundial, les que fabriquen la nostra roba en condicions indignes, en la seva majoria són dones. Són elles les que formen un gran gruix de mà d’obra explotada, a través de diferents processos de feminització del treball i de la pobresa. Aquest fet repercuteix en la seva salut i en la dels seus fills o les seves filles.

 

De la inseguretat laboral (en qualsevol moment poden ser acomiadades) se’n deriva estrès. El qual es veu augmentat degut a les situacions d’assetjament físic i verbal, que pateixen, per part dels caps.

 

A més, les dones de la indústria de la confecció, treballen un gran nombre d’hores, moltes en horari extra i obligatori, a canvi de sous molt baixos, que desencadenen en problemes de nutrició i cansament derivat. Les pràctiques i els ambients de treball, són perillosos per les dones que hi treballen, ja que no tenen en compte ni les seves necessitats psíquiques ni físiques.A tots aquests fets cal sumar, que són les dones les que s’encarreguen de les cures de les seves famílies, llars i fins i tot comunitat.

 

Per tots aquests motius, volem denunciar aquesta situació i treballar per eradicar-la. Creiem que la denúncia és imprescindible i volem que el màxim nombre de persones s’uneixin a aquesta. Cal donar a conèixer la situació de les dones explotades per la indústria tèxtil i actuar en conseqüència com a persones consumidores crítiques.

 

El Comerç Just, a través dels seus criteris, vol assegurar la igualtat de gènere i la no explotació laboral, pel que el consum d’aquests productes es converteix en una actitud responsable i proactiva.

 

Des de la Xarxa d’Escoles pel Comerç Just, us proposem treballar aquesta problemàtica a través del curtmetratge 38 i de la unitat didàctica que trobareu a la nostra web: Visionat del vídeo “38” de Setem Catalunya, dirigida a l’alumnat d’ Ed. primària, ESO i superiors.

 

Aquest projecte rep el suport de la Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Share This