Història

El moviment del Comerç Just va començar entre els anys 40-50 als Estats Units. Allí es van desenvolupar les primeres iniciatives  de venda de productes elaborats per artesans que intentaven lluitar contra els baixos preus del mercat internacional, els alts marges i la dependència enfront dels intermediaris.

Quasi simultàniament, a Europa, l’ONG Oxfam en Regne Unit va començar a vendre artesanies fabricades per refugiats xinesos en els seus propis locals. Anys més tard, el 1964 es va crear la primera Organització de Comerç Just.

En els anys 70 i 80, el Comerç Just va experimentar un gran creixement, fet que va afavorir el desenvolupament de molts productors. Avui el Comerç Just és, a més d’un sistema comercial solidari i alternatiu, un moviment global. Més informació.

A Espanya

Les primeres iniciatives de Comerç Just van sorgir el 1986, amb l’obertura de dues botigues: a Sant Sebastià-Donòstia (País Basc) i a Còrdova (Andalusia). Deu anys després es va constituir la Coordinadora Estatal de Comerç Just.

En aquest període, a Espanya el Comerç Just ha experimentat un ampli creixement en volum de vendes, acceptació i difusió. A més s’han aconseguit èxits interessants des del punt de vista legal i de suport institucional.